luni, 11 aprilie 2011

MUZICIENI ROCK PE BANCNOTELE SUEDEZE?

O stire aparuta acum o luna pe, poate cel mai important canal de stiri on-line in materie de muzica rock si heavy metal din lume ( blabbermouth.net), dadea ca posibila aparitia chitarisului Y. Malmsteen pe una dintre bancnotele suedeze din noua serie.Stirea a fost repede preluata si de site-urile romanesti de profil, poate un pic prea triumfalist, uitandu-se faptul ca era vorba doar de o propunere.

Ei bine, dintr-o stire Mediafax (preluata dupa AFP) la exact o luna diferenta, pe 6 aprilie 2011 despre noile bancnote suedeze, aflam lista definitiva a personalitatilor suedeze alese , fiind vorba de regizorul Ingmar Bergman, actriţa Greta Garbo, autoarea de literatură pentru copii Astrid Lindgren, cântăreaţa de operă Birgit Nilsson, poetul Evert Taube şi fostul secretar general al ONU, laureat al premiului Nobel pentru pace Dag Hammarskjold. Din aceeasi stire aflam ca printre cei propusi ar fi fost si formatia ABBA si chiar fotbalistul Zlatan Ibrahimovic

Din curiozitatea de-a afla mai multe despre personalitatile propuse a figura pe noile bancnote suedeze si chiar modul in care s-a facut selectia si dupa ce criterii, am intrat pe site-ul Bancii Nationale Suediei, unde dintr-un comunicat de presa din 6 aprilie, am aflat urmatoarele:

Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson şi Dag Hammarskjöld vor fi persoanele portretizate pe noile bancnote suedeze. Aceasta este decizia Consiliului General al Riksbank.(Banca Nationala a Suediei n.n.) Noile monede vor continua să aibă efigia sefului statului (regele Carl XVI Gustaf. n.n.) ca motiv. Consiliul General al Riksbank a decis, de asemenea si cu privire la dimensiunile, materialele şi culorile pe care le vor avea noile bancnote şi monede.

"Consiliul General a ales oameni care au adus contribuţii importante si pozitive patrimoniului cultural din Suedia în timpul secolului 20. Noi credem că noile motive reflectă mostenirea culturala a Suediei şi diferite zone ale ţării noastre într-un mod pozitiv şi reprezentativ, " declara Johan Gernandt şi Leif Pagrotsky, preşedinte , respectiv vicepreşedinte a Consiliului General. "Desigur, realizarea unui echilibru de şanse între femei şi bărbaţi a fost, de asemenea important."

Fiecare bancnota va contine un portret şi un motiv/peisaj din natura. Motivul/peisajul din natura va avea o legătură clară cu persoana portretizată pe fiecare bancnotă.

Denomination

Portrait

Nature and environment motifs

20 krona

Astrid Lindgren

Småland

50 krona

Evert Taube

Bohuslän

100 krona

Greta Garbo

Stockholm

200 krona

Ingmar Bergman

Gotland

500 krona

Birgit Nilsson

Skåne

1,000 krona

Dag Hammarskjöld

Lappland



În alegerea motivelor , Consiliul General al Riksbank a decis că persoanele în cauză ar trebui să fi trăit şi lucrat în timpul secolului 20, să fie populare in randul publicului larg şi, de preferinţă, să fie, de asemenea, bine-cunoscute pe plan internaţional. Acestea ar trebui să reprezinte, de asemenea, diferite regiuni ale Suediei.

FAPTE
Bancnote
Noile bancnote vor fi făcute din bumbac şi vor fi mai mici decât cele actuale. Latimea tuturor denominatiilor va fi de 66 mm, in timp ce lungimea va varia între 120 şi 154 mm. Culorile bancnotelor vor fi gri-maro (1000 coroane), roşu (500 coroane), verde (200 coroane), albastru (100 coroane), galben/portocaliu (50 coroane) şi violet (20 coroane). Bancnotele vor fi echipate cu caracteristici speciale de imprimare în intaglio pentru cei cu deficienţe de vedere. Bancnotele vor fi de asemenea echipate cu elemente de securitate noi, unul pentru denominaiile mai mici de 20 şi 50 de coroane şi două pentru denominatiile superioare.

Monedele
Monedele de 1 coroana, 2 coroane şi 5 coroane vor fi mai mici şi mai uşoare decât monedele actuale, în timp ce moneda de 10 coroane va ramane neschimbata . Monedele de 1 şi 2 coroane vor fi făcute din oţel placat cu cupru, în timp ce monedele de 5-10 coroane vor fi făcute din „aur nordic”. Marginile monedelor vor fi frezate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. În ceea ce priveşte design-ul grafic al monedelor, monetaria va propune mai multe modele dintre care Consiliul General va alege variantele finale

Ce se întâmplă în continuare?
În aprilie, Riksbank va anunţa un concurs de design pentru bancnote. Acest concurs va avea loc în 2011. Dacă nu apar probleme privind dreptul de proprietate intelectuală, Consiliul General al Riksbank este de aşteptat să fie în măsură să ajungă la o decizie cu privire la designul final pentru bancnote la începutul anului 2012.

Calendarul pentru introducerea noilor bancnote şi monede va fi stabilit în 2011, în consultare cu băncile, comeciantii şi societăţile de administrare a numerarului. Pregatirile vor dura 4-5 ani, ceea ce înseamnă că noile bancnote şi monede vor fi emise in jur de 2014-2015.

Mai multe informaţii despre noile bancnote şi monede, inclusiv fotografii de presă, pot fi găsite pe site-ul Riksbank, www.riksbank.se.

Comunicatul in original poate fi consultat la adresa :

http://www.riksbank.com/templates/Page.aspx?id=46685

In ceea ce priveste modul si criteriile dupa care au fost alese personalitatile care vor figura pe noile bancnote, un alt document de pe site-ul Bancii Nationale a Suediei da mai multe detalii:

„În septembrie 2009, comitetul de selectie a invitat o serie de autorităţi şi organizaţii să elaboreze un inventar de teme posibile pentru seria de bancnote noi. Cei care au luat parte au inclus reprezentanţi ai Academiei Regale Suedeze de Arte Frumoase, Colegiul Universitar de Arte, Meşteşuguri şi Design, Cabinetul Numismatic Regal, suedeză Arhivele Naţionale Suedeze, Institutul suedez, Academia Regală Suedeză de Ştiinţe şi Academia Regală Suedeză de Litere, Istorie şi Antichităţi, precum şi angajaţi ai Riksbank. Cinci teme posibile au fost propuse: cultură / patrimoniu mondial, persoane în domeniul culturii, laureati ai premiilor Nobel, natura suedeză şi persoane proeminente în domeniul ştiinţei. O singură concluzie a fost seria de bancnote poate conţine mai multe teme, dar motivele de pe fiecare bancnotă ar trebui să aibă un numitor comun. Mai mult decât atât, ar trebui să existe un simbol naţional prezent pe toate bancnotele.
Marelui public i-a fost dat posibilitatea de a prezenta propuneri privind designul noii serii de bancnote. Aproximativ 500 de propuneri de motive diferite au fost primite. Cele mai multe dintre aceste sugestii se referă la persoane. Astrid Lindgren este propunerea cel mai des intalnita, urmata de Alfred Nobel şi Dag Hammarskjöld.”

(http://www.riksbank.com/pagefolders/59195/Report%20Themes%20and%20motifsENG.pdf)

Desigur ca ne-ar fi bucurat prezenta lui Yngwie Johann Malmsteen, piatra de temelie a genului neo-classical, unul dintre cei mai importanti si influenti chitaristi din toate timpurile, pe una dintre bancnotele suedeze de circulatie, cred ca ar fi fost primul caz de artist rock prezent pe o bancnota sau pe o moneda de circulatie, cunoscandu-se doar cateva cazuri de aparitii pe monede comemorative ( Elvis, fostii membrii Beatles etc), poate un alt stat va avea aceasta initiativa, zic eu laudabila.

Normal ca Suedia ar fi avut si alte exemple de nume semnificative in acest domeniu, demne de a fi aparut pe bancnotele acestei tari : de ce nu si EUROPE (formatia) sau mai inspre zona pop, ABBA, Roxette s.a.

Cam asa ar fi trebuit sa arate bancnota de 200 coroane cu chipul lui Malmsteen :


Surse :

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=154975

http://www.metalhead.ro/yngwie-malmsteen/stiri-yngwie-malmsteen/yngwie-malmsteen-ar-putea-deveni-imaginea-bancnotelor-suedeze-aid-98980-l-1

http://www.mediafax.ro/cultura-media/ingmar-bergman-si-greta-garbo-intre-personalitatile-care-vor-aparea-pe-noile-bancnote-suedeze-8134876/

http://www.riksbank.com/templates/Page.aspx?id=46685

Un comentariu:

  1. Buan
    Multumesc pentru raspuns. Ti-am adaugat si eu linkul
    O duminica placuta si toate cele bune

    RăspundețiȘtergere